NekategoriziranoNovosti

Cjepanice ili pelet?

Odlučili ste se za ugradnju kotla na bio masu, ali još uvijek ne možete odlučiti koju opciju odabrati – kotao na drvene cjepanice ili kotao na pelete. Pripremili smo za Vas kratki članak koji će vam pomoći u donošenju konačne odluke, a za sva dodatna pitanja dođite i posavjetujte se sa našim stručnim osobljem koje vam takođe stoji na raspolaganju i na broju telefona  +387 37 351 206
Evo nekoliko stvari na koje morate obratiti pažnju i koje će vam, nadamo se, pomoći pri donošenju konačne odluke.

Prednosti kotlova na PELET:

  • Veći komfor korištenja (nema potrebe za čestim dodavanjem drva na vatru, izbacivanjem pepela i sl.)
  • Kotlovi se pale i gase samostalno, ovisno o potrebi za zagrijavanjem prostora (ne morate brinuti hoće li se vatra u kotlu ugasiti)
  • Nema potrebe za velikim prostorom za skladištenje drva potrebnih za sezonu grijanja (pelet kupujete/naručujete u npr. količinama dovoljnim za 7, 14 ili 30 dana)
  • Visoki stupanj iskoristivosti (što rezultira uštedama u novcu, te pozitivno djeluje na očuvanje okoliša)

Prednosti kotlova na CJEPANICE:

  • Znatno niža cijena u odnosu na kotlove na pelet (iako se cijena kotlova na cjepanice s pirolitičkim izgaranjem približava cijeni kotlova na pelet).
  • Niža cijena i veća stabilnost cijene pogonskog goriva – iako je cijena peleta povoljnija i znatno stabilnija u odnosu na cijenu plina ili loživog ulja, ipak je vrlo izvjesno (i logično obzirom da su cjepanice sirovina za proizvodnju peleta) da će cijena drvenih cjepanica trajno ostati ispod cijene peleta.

Ukratko:

Ukoliko ne posjedujete prostor za pohranu drvenih cjepanica u količini dovoljnoj za jednu sezonu grijanja, često niste kod kuće i niste sigurni da će netko moći tijekom dana održavati vatru u kotlu i želite komfor korištenja sličan onom kod kotlova na plin ili lož ulje? Kotlovi na pelet pravi su izbor za vas!

Da biste pogledali našu ponudu kotlova na pelet kliknite na sliku ispod ili klikom ovdje.

S druge strane, ako imate lako dostupne drvene cjepanice (npr. imate vlastitu šumu), imate prostor za skladištenje cjepanica te je ujedno i netko od članova domaćinstva spreman uložiti vlastiti angažman vezan za loženje i održavanje kotla, tada je za vas najbolji izbor kotao na drvene cjepanice (preporučujemo modele koji su predviđeni za nadogradnju pelet setovima, kako bi se u slučaju promjene mišljenja uz nadogradnju kotao mogao koristiti za loženje peletima.

Da biste pogledali našu ponudu kotlova na drvo kliknite na sliku ispod ili klikom ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *